07
Maj
09

Ingrid Olson, grafiker

av Hanna Blomqvist, årskurs 7

Jag har intervjuat grafikern och målaren Ingrid Olson, som bl.a har skrivit en bok, ”Italien, Himmel och Helvete” som hon har gjort alla bilder till och intervjuat olika människor i Italien, dit hon ofta reser och får sin inspiration ifrån. Ingrid är utbildad vid Slöjdförenningens skola i Göteborg, Kunstademiet i Köpenhamn och L’Accademia, Rom. Ingrid har också varit grafiklärare och varit inblandad i många olika projekt inom konsten.

Vad inspireras du av?

Det vet man ju inte, man bara blir inspirerad. Jag reser till Italien mycket och där kan kan jag ju bli inspirerad av en olivskog… jag målar inte blommor och sånt, men en by som man ser eller en berskedja tycker jag om att jobba med. Det är svårt att säga. Det kan vara vad som helst. Det viktiga är ju att man känner inom sig att det är det här jag vill göra, för känner man inte det blir det inte bra. Om man försöker och är lite halvt ointresserad blir det inte bra, medan om jag känner, åh, det här måste jag göraoch får någon idé omkringe det jag ser då kan det också lyckas. Det är det som här inspiration. Annars tror jag inte att man ska vänta på inspirationen. Det är en myt. Särskilt om man är i en ateljé så ska man sätta igång utan att ha lust och så kan lusten komma. Som den där myten att konstnärer jobbar bara på inspiration, det skulle bli väldigt lite gjort då.

Har du alltid velat bli konstnär?

Ja, jag tyckte ju när jag var liten och gick i skolan, så var det ju teckningen som jag var bäst i. Det var min grej. Jag var 14 eller 15 år när jag började med att ta kurser och sedan sökte jag till en konstskola som heter Slöjdföreningen i Göteborg. Då var jag 18 år eller någonting och sedan har jag ju hållit på med det. Jag har ju inte jobbat med något annat, eller jag har haft mycket kurser i konst och gjorde undervisning ett tag. Grafiken har ju varit det största för mig. Sedan har jag varit tvungen att jobba på sjukhus på nätterna för att få det bättre ekonomiskt.

Vad målar du helst?

Jag gillar ju att måla min katt, men jag har varit väldigt socialt engagerad och har gjort lite skrämmande bilder. Det var en period då jag gjorde lite fantasifoster och när det välde ut ut mig själv. Men sedan har jag ju också gjort stora utställningar där det handlat om Vietnam kriget. Det går lite i perioder kan man säga.

Har du någon favorit-tavla, bland dem du har gjort?

Jag gillar en utställning med Italienska portar jag gjorde. Dem satt jag och målade en sommar, fantastiskt roligt var det. Men jag kan ju inte säga favoriter. Jag vet ju att de bilderna är bra och sedan har jag ju haft andra perioder. Det är inte bara en bild, utan några bilder i en period som är bättre än andra. Det är svårt att svara på. Det finns ju konstnärer som gör samma motiv hela tiden, men det gör inte jag. Jag varierar mig och har jag någon idé tills den är uttömd, så håller jag på med det, som att göra en utställning med bara portar.

Påverkar dina känslor du har hör tillfället, det du målar?

De som ser en av mina utställningar kan ju undra, Gud, vad ser hon för spöken? Då är det ju annat än portar, för portarna har jag ju målat av. Men spökena har jag målat ur mitt inre kaos, som jag vet att jag har.

Har du någon förebild?

Ja, det är nog Goya, en spansk konstnär som är känd över hela världen och andra latinamerikaner, som jag inte kommer ihåg namnen på. Det är inte så svenskt, det sättet jag jobbar med. Jag håller ju gärna till i sydländerna, det är något med mig.

Har du något mål?

Ja, det är ju vägen som är målet. Det är arbetet som är intressant, sedan är det ju spännande när man har utställning och blir vansinnigt nervös och det kommer mycket folk. Men hur det än går får man ju alltid lite beröm och blommor och säljer framför allt lite, med det finns inget sådant mål. Det är precis som den här författaren har sagt att det är vägen som är målet. Det är inte målet, utan vägen dit. Det är under arbetet som det är meningsfullt.

Annonser

0 Responses to “Ingrid Olson, grafiker”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: